onsdag 20 mars 2013

Jemenitisk malawach (bröd)



Malawach eller malawah som det kallas på hebreiska är ett stekt bröd som har sina rötter hos judarna från Jemen. Det tillagas i en stekpanna med hjälp av olja eller margarin. Traditionellt sett serveras det med riven tomat och hårdkokt ägg (är du i Israel eller annat område runt medelhavet rekommenderas även en stark sås kallad skhug), vill du ha en sötare smak kan det även serveras med honung.
Genom judiska immigranter från Jemen till Israel har malawach blivit ett väldigt populärt bröd för alla israeler oavsett bakgrund. Frusen malawach kan även användas som ersättning av deg i olika recept. Själv tyckte både jag och min familj att det var väldigt gott! Speciellt med lite honung. 

Ingredienser
  • 6 dl mjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 100 gr margarin 
Så här gör du: 
  1. Lägg mjöl och salt i en matberedare och tillsätt vatten. Mixa tills degen formats till en boll. Tillsätt mer mjöl och vatten efter behov. Degbollen bör vara väldigt mjuk men inte klibbig. Lägg över degen i en skål, täck över och låt stå i en timme.
  2. Dela in degen i två delar. Rulla ut den ena delen och bred ut hälften av margarinet.
  1. Vik degen så att den ser ut som ett kuvert (se bild ovan), upprepa denna process en gång till. Täck över med hushållspapper och låt stå i en timme.
  2. Gör samma sak med den andra degbiten.
  3. Dela in de vikta ”kuverten” i sex bitar. Kavla och tryck ut varje bit så att de blir väldiga tunna.
    Denna vikningsprocess var väldigt svår att förstå i de recept jag använde mig av. På youtube kunde jag inte hitta ett enda klipp där de visade hur man gjorde, så detta är min tolkning av hur man gör. Hoppas ni förstår ändå!
  4. Värm en stekpanna på spisen och tillsätt en tesked margarin, lägg på en degbit och låt steka tills den får en gyllenbrun färg. Vänd över till andra sidan så att den också får samma färg.
  5. Lägg på en varm tallrik under tiden som du gör resten. 
Serveras varm med riven tomat, hårdkokt ägg eller honung. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar