onsdag 27 mars 2013

Mormors aschkenaziska challebröd


Det klassiska challahbrödet har alltid varit en tradition inom judiska familjer. Man äter det på shabbaten, men även under andra högtider och vanliga dagar. Under rosh hashana formar man bröden runda istället för avlånga, detta för att symbolisera det långa livet. För mig har det alltid känts som en självklarhet att ha med challah under en traditionell måltid. Challan har en speciell sorts bön som läses innan man får börja äta. Är det vid en festmåltid så doppar husfadern brödet i salt innan det skickas runt till gästerna. Detta recept har jag fått av min mormor som hon bakat i alla år. 

Ingredienser:
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 kg mjöl
  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 tsk socker
  • 2 msk olja
Topping:
Vallmo- eller sesamfrön

Så här gör du:
  1. Blanda jäst med vatten. Tillsätt därefter övriga ingredienser. Lägg i så mycket mjöl att degklumpen släpper bunken när du lyfter upp kroken. Vispa sedan några varv till.
  2. Låt degen jäsa i minst 1 timme så att den uppnår dubbel storlek.
  1. För dig som inte vet hur man formar challah är det på samma vis som när man gör en fläta. Du gör tre ”längder” som du sedan flätar ihop. Beroende på hur avancerad du sedan vill vara kan du utöka antalet ”längder”. Följ annars mina anvisningar på bilden ovan.
  2. Låt jäsa ca 20-25 min, pensla därefter med ägg.
  3. Sätt in i ugnen på nedersta falsen, 225 °C i 15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar