lördag 2 mars 2013

Jemenitisk kycklingsoppa



Innan jag hade börjat tillaga denna soppa var både jag och min familj väldigt nyfikna på hur resultatet skulle bli. Ingen av oss hade någonsin smakat en soppa med denna kryddblandning, kallad Hawaij, förr. Men nu i efterhand ska jag säga er att den blev riktigt god och lite annorlunda till skillnad från den klassiska aschkenasiska kycklingsoppan som görs på samma vis, fast utan kryddblandningen hawaij. 
Den jemenitiska kycklingsoppan är en enkel soppa som är väldigt förekommande i den judiska jemenitiska matkulturen. I Israel idag serveras den både som  standardlunch, middag och till Shabbat. Varje hushåll har sin egen favoritversion av receptet. Men vad som är återkommande och kännetecknande för denna soppa är den typiska jemenitiska kryddblandningen Hawaij. Om du befinner dig i Israel kan denna kryddblandning hittas i nästan alla stora mataffärer. Är du dock som jag i Sverige är det bästa alternativet att leta upp någon mellanöstern affär där du hittar alla kryddor. 

I detta recept valde jag att använda mig av kycklingfilé istället för en hel kyckling för att se hur resultatet blev och om det fungerade. Oftast har man inte en hel kyckling liggandes i frysen till skillnad från kycklingfilé som vi alltid har hemma. Detta fungerade väldigt bra! Speciellt bra alternativ för den som inte tycker om att skära i hela kycklingar (som jag). 

Ingredienser 
  • 1 stor kyckling skuren i 8 bitar
  • 3 potatisar, skalade och skurna i fjärdedelar
  • 3 morötter, skalade och skurna i bitar
  • 1 stor kålrot, skalad och skuren i stora tärningar
  • 1 tomat, halverad
  • 1 stor lök, skivad
  • Ett knipe persilja, bladselleri och/eller koriander
  • Salt och vatten
  • 2 rågade msk Hawaij
  • 1 halv citron
  • 4 vitlöksklyftor, hela och skalade 

Hawaij:

  • 1/2 kopp kummin
  • 2 msk svartpepparkorn
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk kardemumma frön. Stöt ovanstående kryddor tillsammans i en mortel och tillsätt därefter 1 matsked gurkmeja. Blanda allt tillsammans.


Så här gör du soppan:
  1. Fyll en stor kastrull med vatten och lägg i kycklingbitarna.
  2. Häll av vattnet när det börjar koka och diska kastrullen. Skölj av kycklingen i kallt rinnande vatten för att bli av med allt giftigt fett och skum.
  3. Gör nu samma sak som tidigare; häll kallt vatten i kastrullen och lägg i kycklingen. Tillsätt alla ingredienser förutom Hawaij.
  4. De färska örterna kan knytas ihop i en bunte för att sedan enkelt kunna avlägsnas från soppan.
  5. Låt soppan koka upp och tillsätt sedan Hawaij.
  6. Skruva ner värmen och låt soppan koka tills kycklingen är färdig.
  7. Lägg gärna till en skvätt citron för extra smak. 

Den traditionella jemenitiska kycklingsoppan serveras gärna med bröd och hilbe. För den som vill ha det lite starkare kan man man även tillsätta skhug gjord på grön chili. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar