söndag 10 mars 2013

Jemenitisk jachnun (frukostbröd)






Enligt judisk lag är det förbjudet att göra upp eld eller laga mat under shabbat. Jachnun är en sorts "brödkaka", den tillagas på låg värme i ugnen över natten fredag till lördag. Tillagningen har varit lite svår att tyda så mitt tips är att söka på ”how to make jachnun” på youtube, då får man en bättre och mer överskådlig bild över hur man ska vika degen. Detta gjorde jag vilket underlättade otroligt! Jachnun är en sorts jemenitiskt frukostbröd. Färdig får den en mörk bärnstensliknande färg och smakar lite sötare än vanligt bröd. Traditionellt serveras den med riven tomat och hårdkokt ägg. Degen som används är samma deg som används vid tillagning av malawach som jag berättar om i ett annat avsnitt.

Idag är jachnun väldigt populärt i Israel och äts av flera olika etniska grupper. Det går att köpa i fryst form på snabbköp för dem som vill hoppa över den långa tillagningsprocessen. Personligen tycker jag att detta recept var väldigt svårt att genomföra. Speciellt vikningen som tog ett bra tag innan man greppade. Det var även väldigt tidskrävande. Men efter ett tag kommer man in i det och allt går smidigare.

Ingredienser:
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1/4 kopp (ca 1/2 dl) socker
  • 1/2 tsk bakpulver 
  • 1 1/2 tsk salt 
  • 1 1/4 dl vatten alternativt tillräckligt mycket för att få en fjädrande deg 
  • 1/4 kopp (ca 1/2 dl) olja, går bra att ta mer om det behövs (alternativt: ca 100 gram margarin eller smör) 
Serveras med:
Ägg 
Riven tomat

Så här gör du: 
  1. Blanda mjöl, honung, bakpulver, salt och vatten så det bildar en klibbig deg.
  2. Knåda degen och låt jäsa i ca 15 minuter. Upprepa detta moment två gånger. Jäsningen gör att degen blir lättare att arbeta med.
  3. Dela upp degen i sex bollar till storleken av tennisbollar.
  4. Olja arbetsytan. Ett tips är att använda antingen ett underlägg av plast eller en hel bänkskiva i köket. I mitt fall har vi en granitbänk här hemma som jag använde mig av, men det varierar från kök till kök. Tänk på att du behöver ganska mycket yta att arbeta på!
  5. Använd händer och/eller en kavel för att rulla ut degbollen till en 40x40 cm kvadrat. Degen bör vara väldigt tunn. Försök att dra ihop degen om den går sönder, det underlättar om den är hel när du ska börja vika. Om den brister efter vikningen spelar det inte längre någon roll, det är främst innan vikningen som den bör vara hel.
  6. Smörj degrutan med 2 tsk margarin eller olja.
  1. Vik nu degrutan tre gånger på längden så att du får en lång och smal deglängd. (bild) Försök att dra i alla längderna så att de blir längre. Pensla ny olja eller smör på det översta lagret.

  1. Vik ut degen i båda riktningarna. Remsan ska nu vara längre och bredare. Bredden på  remsan är längden på den färdiga jachnunen.
  2. Vik nu ihop jachnunen en gång till.
  3. Lägg alla färdiga jachnuns på längden i en ugnsform. De bör packas relativt tätt i ugnsformen.

  1. Om du vill kan du kan lägga på några råa ägg innan de läggs in i ugnen. De kommer sedan att komma ut som hårdkokta ägg, perfekta att äta till jachnun!
  2. Ställ ugnen på 100-110 °C. Täck över formen med folie för att utestänga all fukt och låt sedan stå i ca 10-12 timmar i ugnen över natten.
  3. Efter 10-12h i ugnen bör de ha fått en gyllenbrun färg, redo att ätas!
  4. Om önskas så kan man även servera jachnun med riven tomat. Detta görs genom att skära tomaten på mitten och sedan riva med hjälp av ett rivjärn tills endast skalet är kvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar