tisdag 12 mars 2013

Aschkenazisk cholent (köttgryta)

Cholent är en av de äldsta och bäst bevarade maträtterna inom den judiska traditionella matkulturen. Den har överlevt i flera tusen år och går tillbaka till tider då judar fredag kväll förvarade cholent i upphettade keramikskålar över natten för att ätas under lördag, shabbat-måltiden dagen efter. Anledningen till detta är att man inte får tillföra någon elektricitet under shabbaten mer än den som redan är påslagen. Alltså kan man ställa grytan med cholent på låg värme på spisen över hela natten, på så vis bryter man inte mot shabbatens regler. Även om detta är en väldigt gammal tradition så förekommer den än idag i judiska hem under shabbatens andra måltid. Detta beror på att de judiska kvinnorna inte vill laga någon mat under shabbat.

Nu kanske ni frågar er; vad är då cholent? Jo, cholent är en sorts gryta gjord på minst två olika sorters kött, bönor och korn. Om ni går in på denna hemsida som jag länkat här nedan så finner ni ett bra recept på cholent, men även fakta och historia bakom själva maträtten. Värt att läsa!

Recept på cholent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar